Søren & Lise i
Guatemala

Stumper og stykker - 5

Nyere historier under Stumper og stykker

Han kom, han så - og han rejste igen uden løfter

13. marts 2007, Lise

Bush-besøget er overstået, og byen er ikke længere indtaget af amerikanske sikkerhedsfolk. Da vi gik en tur søndag eftermiddag, et par timer før Bush's ankomst, var der meget få mennesker på gaden, til gengæld masser af politibetjente og soldater. Flere områder i byen var lukket for trafik, selv luftrummet var lukket et par timer, hver gang Bush skulle flyve.


Søren gik på arbejde mandag, selv om kontoret holdt lukket. Trods det at kontoret kun ligger 98 m fra Bush’s hotel, kunne Søren fredeligt gå ind i sin bygning uden at blive stoppet, udspurgt eller kropsvisiteret.

Der var mange demonstrationer imod Bush, dels inde i centrum, dels ved Iximché – et helligt sted med Maya-ruiner, som i præcolumbiansk tid var hovedstad for Kaqchiquel-folket. Lokale mayaorganisationer demonstrerede uden for området, da Bush-delegationen forlod stedet. Imens var alle pressefolkene lukket inde i museet, så de ikke kunne se og fotografere demonstrationen.
Selv om Bush og delegationen kun opholdt sig dér i 35 minutter, vil Maya-organisationer nu rense Iximché ifølge gamle maya-ritualer.


Lederen af landbrugskooperativet Labradores Maya, Mariano Canú, var meget tilfreds med Bush’s besøg og forventer, at det nu bliver muligt for kooperativet også at eksportere til USA.

Migration – ingen løfter
Til gengæld er der stor skuffelse over, at Bush ikke kunne love noget angående spørgsmålet om migration – og i særdeleshed om de deportationer, der sker i øjeblikket. Tusindvis af guatemalanere bliver anholdt, sat i detention og sendt tilbage til Guatemala – og mange af de hjemsendte klager over meget dårlig behandling og vold fra migrationsmyndighederne.
Bush udtalte, at han forventer en ny lov om migration i august, så det afhænger ikke af ham, men af kongressen.

Da den amerikanske delegation forlod Guatemala kl. 21 søndag aften, støjede F16-flyene så meget, at bilalarmerne i vores gade gik i gang.

Klar til Bush

9. marts 2007, Lise

I disse dage er luftrummet over os fuldt af helikoptere, flyvemaskiner og tilmed jagerfly, som larmer endnu mere end de andre – og alt sammen pga præsident Bushs snarlige besøg. Ikke alene skal han have bragt sine særlige Cadillac’er (der er to ens, for at man ikke kan vide, i hvilken han sidder) og ca 30 andre køretøjer, men også benzin og sågar drikkevand!

Der er den helt store aktivitet for at skabe sikkerhed under de ca 24 timer, som han tilbringer her i Guatemala fra søndag aften (11. marts). Det må være en særlig stor og svær - og bekostelig - opgave i dette land, som i forvejen lider under meget dårlige sikkerhedsforhold.


Prensa Libre, 9. marts 2007

Udstyr og sikkerhedsfolk
I dagens avis kunne man læse om sikkerhedsopbuddet:
Bush’s egen delegation består af 250 personer, hvoraf 200 er sikkerhedsfolk.
Dertil kommer 1.200 lokale politifolk, sikkerhedsagenter, brandfolk og færdselsbetjente.

Når han skal køres gennem gaderne i Guatemala City, består kortegen af:
· tre motorcykler,
· to sikkerhedsbiler,
· de to cadillac’er,
· endnu to sikkerhedsbiler,
· en ambulance som bl.a. medbringer blod af George Bushs blodtype,
· en lastvogn med kommunikationsudstyr og til sidst
· tre motorcykler.

Air Force One skal have lufteskorte af to F16 jagerfly. Derudover er der en særlig helikopter, som skal flyve ham rundt i landet her.

Til at rapportere om besøget er der 120 journalister, som følger med Bush, desuden 192 lokale og 73 internationale journalister.

Yankee go home
Ligesom i de andre latinamerikanske hovedstæder, som Bush besøger, er der store demonstrationer imod ham. Her er demonstrationerne allerede begyndt foran den amerikanske ambassade, som har været nødt til at overmale deres mure pga graffiti.
Mine veninder, hvis mænd er ansat på USA-ambassaden, fortæller, at alle har enormt travlt og arbejder ”long hours” i denne tid.

I dag fik vi en indkaldelse til en demonstration i morgen, lørdag. Den er indkaldt af en lang række fagforeninger, bonde- og Maya-organisationer. Parolen lyder: ”George Bush go home! De er ikke velkommen i Guatemala pga: mord på menneskeheden, terrorisme, krig, fascisme og løgn. Nej til yankee-imperialismen!”

Mange guatemalanere føler, det er stærkt modsigende, at man skal tage pænt imod USA's præsident, mens der samtidig sker daglige razziaer i virksomheder i USA, hvor man anholder illegale arbejdere fra Guatemala og sender dem retur. Der er eksempler på, at de bliver tilbageholdt og deporteret uden at kunne nå hjem og fx tage sig deres børn, som så må hentes og passes af naboer og venner.

Ud til Maya-kooperativ
Ifølge de seneste oplysninger om Bush’s program skal han alligevel besøge landbrugsprojektet Labradores Maya (som vi også har besøgt). Bush har udtalt: ”Et af målene med min rejse er at besøge Mariano”, som er stifter og præsident for foreningen; og Mariano Canú udtaler, at han vil benytte lejligheden til at anmode Bush om mulighed for at eksportere grøntsager til USA.


Mariano Canú

Foruden landbrugskooperativet skal Bush også besøge de arkæologiske Maya-ruiner Iximché (og hvor vi også har være, blandt andet med Troels og Lise). Her er det meningen, at delegationen skal overvære nogle Maya-ritualer.

En bondeorganisation har meddelt, at de vil demonstrere mod Bush-besøget på Iximché ved hjælp af spejle, som skal genere de helikopterpiloter, som flyver med Bush. Desuden vil de opsætte balloner med tekster, der kritiserer Bush.

Kontoret lukket
Bush skal overnatte på et af de store hoteller her i zone 10, meget tæt på Sørens kontor. Derfor bliver et stort område afspærret for trafik, og Sørens kolleger kan ikke komme på arbejde på mandag, fordi de ikke kan komme igennem i bil. Så de må holde fri!

Rystende uroligheder i København

4. marts 2007, Søren

Prensa Libre: "Unge radikale protesterer mod lukning og rydning af et alternativt ungdomscenter"


Søndagsudgaven fra 4. marts 2007

"507 personer blev tilbageholdt i Danmark i løbet af tre dages protester fra unge, radikale danskere og tyskere."

Kriminalitet på højt plan

3. marts 2007, Lise

Mens I i Danmark kan følge tv-serien Forbrydelsen, kan vi her i Guatemala dagligt læse om mord, bortførelser og skuddramaer. Men de sidste uger overgår dog normalen. Læs her om de mest utrolige forbrydelser, som afslører kriminalitet helt ind i politiets øverste rækker.

Tre parlamentsmedlemmer dræbt
Først blev tre salvadoranske parlamentsmedlemmer myrdet her i Guatemala forrige mandag (den 19. februar), da de var her for at deltage i et møde i det centralamerikanske parlament. De blev fundet sammen med deres chauffør flere kilometer syd for hovedstaden. De var blevet skudt, og derefter var der blevet sat ild til dem og bilen. Stor opstandelse – ikke mindst fra nabolandet El Salvador.
De første rygter svirrede om, at det kunne dreje sig om en hævnaktion, idet et af parlamentsmedlemmerne var søn af en nu afdød politiker, som anses for ansvarlig for dødspatruljer under borgerkrigen i El Salvador i 80’erne.


Den udbrændte bil bliver undersøgt

Myrdet af politifolk
Efter to dage blev fire betjente anholdt for at være lejemorderne. De fire betjente kommer fra den særlige enhed, DINC (Division de Investigacion Criminal), som specielt skal bekæmpe organiseret kriminalitet; en af dem havde sågar en ledende stilling.
De blev afsløret, dels af et øjenvidne som så dem stoppe parlamentsbilen og tvinge to af passagererne over i politibilen. Betjentene har nok ikke regnet med at blive anmeldt, fordi ingen vidner normalt tør melde noget til politiet af frygt for selv at blive slået ihjel. Dels fordi deres politibil havde installeret GPS, som kunne dokumentere hele deres rute. Politibilen var ny, så de har åbenbart ikke vidst, at der var installeret GPS. De første undersøgelser viste desuden, at betjentene havde modtaget telefonopkald fra El Salvador under bortførelsen og drabet på parlamentsmedlemmerne og deres chauffør.

Den foreløbige forklaring gik på, at de fire betjente var blevet sat til at undersøge parlamentsbilen for narkotika eller penge, som var blevet smuglet over grænsen fra El Salvador. Parlamentsmedlemmer er nemlig undtaget for toldeftersyn. Da betjentene ikke fandt det forventede, dræbte de de fire salvadoranere og prøvede at skjule sporene. Men hvem havde sat dem på opgaven?

De fire betjente blev kort efter anholdelsen overført til et særligt sikret fængsel uden for Guatemala City, hvor man opbevarer farlige fanger, herunder bandemedlemmer. En af de anholdte betjente skal have udtalt: ”Jeg vil hellere begå selvmord end udtale mig, for jeg bliver alligevel dræbt”.

Likvideret i fængslet
Og ganske rigtigt: i søndags (den 25. februar) blev de alle fire likvideret - inde i deres celler i fængslet bag fem låste døre. Disse mord er tydeligvis begået for at forhindre de fire lejemordere i at afsløre de egentlige bagmænd bag den første forbrydelse.


De fire betjente med hjelme og håndjern inden de blev overført til det sikrede fængsel. Selv om de ikke er blevet dømt endnu, har deres portrætter og navne figureret i alle aviser.

Der hersker stadig usikkerhed om, af hvem og hvordan de fire betjente er blevet likvideret. Da politiet blev tilkaldt til fængslet, holdt de øvrige fanger fængselsdirektøren og vagterne som gidsler – sandsynligvis for at forhindre, at de selv ville blive gjort ansvarlige for mordene og skudt ned. En teori siger nemlig, at det er de andre indsatte – altså de kriminelle bandemedlemmer – som har slået de fire betjente ihjel, fordi betjentene har været skyld i, at de selv er kommet i fængsel.

En anden teori går ud på, at en gruppe bevæbnede mænd tiltvang sig adgang til fængslet ved at true vagter og sikkerhedsfolk.

Nyt vidne?
En af de sidste dage har en femte politibetjent meldt sig selv. Han blev efter sigende beordret til at skaffe benzin til afbrænding af parlamentsbilen, men hævder, at han ikke deltog i mordene. Han er fængslet og bliver nu overvåget af en kombination af politibetjente, militærpersoner og en repræsentant for en menneskerettighedsorganisation.

Råddenskab i toppen
Alt tyder på at der er tale om organiseret kriminalitet på meget højt niveau – sandsynligvis i forbindelse med narkohandel, og at det guatemalanske politi er stærkt indblandet. I dag kunne vi så læse i avisen, at to af de højest placerede i politikorpset er blevet fyret, og mange politikere kræver yderligere udrensning i politiet. En politiker har offentligt udtalt, at der findes dødspatruljer, dels inden for politiet, dels inden for det der svarer til indenrigsministeriet.

Den salvadoranske præsident har travlt med at hævde, at de tre parlamentsmedlemmer intet havde at gøre med narkohandel, men at de nok er blevet forvekslet med nogle andre. Desuden siger han, at de foreløbige afsløringer skyldes medvirken af politi fra El Salvador, da det guatemalanske politi forsøger at skjule kendsgerninger, snarere end at opklare sagen. Forholdet mellem de to lande er ikke det allerbedste pt.

Aviserne flyder over med bekymrede indlæg og læserbreve om svækkelse af staten, uduelighed hos regeringen, korruption i politiet mmm. Man frygter for fald i udenlandske investeringer og turisme. Og så er det jo valgår i år, så sikkerhed vil garanteret blive et af de allerstørste emner i valgkampen.

Vi behøver slet ikke se krimifilm, vi kan bare nøjes med at læse den daglige avis. Det er utroligt! Og om en uges tid kommer Bush på besøg - hvis han tør!

Lånefond

25. februar 2007, Søren

Forleden dag foreslog mine kolleger Silvia og Ángel, at vi opretter en opsparingsforening på kontoret sammen med nogle folk fra ministeriet.

Baggrunden er, at folk som flest i Guatemala ikke sparer op, og dermed ikke har penge, når de fx skal rejse, købe møbler eller dække en uforudset udgift.

En lånefond fungerer således, at deltagerne, fx 10 personer, i hver af 10 måneder indskyder 1.500 kr. Således skabes en rentefri lånekapital for deltagerne. På forhånd trækker man lod om, hvem der får "gevinsten" i hvilken måned, dvs. de 10 x 1.500 kr til rådighed på én gang.

Den første måned kan person A udtrække 15.000 kr, men skal naturligvis fortsat betale de næste ni måneder. Næste måned kan person B udtrække beløbet, og så fremdeles.

Jeg spurgte naivt, hvorfor de ikke bare hver især sparede op i banken.

Rosario kunne så forklare, at med en lånefond er der tale om et gensidigt gruppepres mhp at sikre, at deltagerne sparer op. Ellers gør de det ikke.

Desuden stoler man ikke på bankerne. To banker krakkede for nyligt :-)

To stærke kvinder

22. februar 2007, Lise

I går, den 21. februar, meddelte Rigoberta Menchú, at hun stiller op som præsidentkandidat for partiet Encuentro por Guatemala. Efter flere ugers samtaler er de nået til enighed om et fælles fremstød. Et egentligt valggrundlag skal være klar til maj, når valget formelt udskrives, og valgkampganen begynder. Desuden skal de vælge en kandidat til vicepræsidentposten. Se tidligere historie om Rigoberta Menchú.


Rigoberta Menchú og Nineth Montenegro var tydeligvis bevægede ved pressemødet

Trefoldig ulighed
En politisk analytiker udtaler i avisen Prensa Libre, at med Menchús kandidatur er Guatemala ved at overvinde en trefoldig ulighed, idet hun er: 1) kvinde, 2) indfødt (indígena) og 3) repræsentant for landområderne.
Han mener, at det er tegn på en demokratisk modning, og at hendes kandidatur er som et røntgenbillede, som kan vise fremskridtene i kampen mod racisme.

Spørgsmålet er, om Guatemala er klar til så utraditionel en præsident. Den nye alliance vil givetvis skabe megen diskussion. Selv om Rigoberta Menchú er populær blandt mayaerne, er hun næppe favorit hos de rige ladinos. Der er også forskellige grupperinger blandt mayaerne, og ikke alle er enige med hende.

Under alle omstændigheder udgør hendes kandidatur et brud med de traditionelle – og ofte korrupte – mandlige politikere.

Nineth Montenegro
Formanden for partiet Encuentro por Guatemala er en anden stærk kvinde i Guatemala. Hun har siddet i parlamentet siden 1996, og ved valget i 2004 fik hun næstflest stemmer i hovedstadsområdet. Hun var medstifter af partiet Alianza Nueva Nación, men har nu stiftet endnu et parti: Encuentro por Guatemala (EG), som anses for at være socialdemokratisk. Det er svært at oversætte partinavnet; encuentro betyder møde eller kamp - måske: "Kamp for Guatemala".

EGs program indeholder følgende punkter:

  • Demokratisk reform af staten via en grundlovgivende forsamling
  • Nedsættelse af antallet af parlamentsmedlemmer
  • En ny finanslov som gør op med skattefordele og gør landet attraktivt for investeringer
  • Fremme af beskæftigelse og sikkerhed
  • Frontal kamp mod korruption.

Nineth Montenegro har især kæmpet for åbenhed angående de offentlige udgifter og har flere gange skabt overskrifter ved at afsløre spild og overskridelser i de offentlige budgetter, fx har hun afsløret de store militærudgifter. Hun har også kæmpet for menneskerettigheder og kvinders vilkår og har været præsident for Kommissionen for menneskerettigheder i Guatemala.

Aktiv under borgerkrigen
Ligesom Rigoberta Menchú har Nineth Montenegro en fortid som aktivist under borgerkrigen. I 1984 blev hendes mand bortført af statsagenter. Han var ingeniørstuderende og aktiv i en fagforening – og dette sidste var sandsynligvis grunden til bortførelsen.

Som reaktion herpå stiftede Nineth Montenegro organisationen GAM - Grupo de Apoyo Mutuo (gruppen for fælles hjælp) - som svarer lidt til Mødrene på Plaza de Mayo i Argentina. Gruppen omfatter familiemedlemmer til folk, der er forsvundet - mere ned 100.000. Dengang var det farligt at være aktiv, og medlemmerne blev truet og forfulgt. Gruppen havde sin første offentlige demonstration i oktober 1984, og i 1985 opnåede GAM, at der blev nedsat en kommission mhp at undersøge ”forsvindingerne”.

Tidligere artikler under Stumper og stykker

© www.lisefogh.dk | Opdateret: 13-03-2019 | Forside | Kontakt | Til top