Søren & Lise i
Guatemala

Siden sidst - juni 2007

Nyere historier om Siden sidst

Spansk-dansk

Tirsdag den 19. juni 2007, Lise


Ileana Bustamante

Tirsdag formiddag kommer Ileana her til kombineret dansk-spansk undervisning. Hun er guatemalteker og gift med en dansker. Hun kan noget dansk, men vil gerne lære mere. Så vi bruger en time på dansk, og derefter en time på spansk.

I spansktimen læser vi debatindlæg fra avisen, og jeg hører hendes udlægning af begivenheder og holdninger. Det er meget underholdende og interessant, og jeg lærer nye sider af samfundet at kende.

Forretningskvinde
Hun er ud af en rig familie – hendes far har grundlagt en fabrik, som fremstiller chilisovse, og som er førende på markedet. Ileana arbejder blandt andet med at markedsføre produkterne i El Salvador og Honduras. Samtidig elsker hun at handle og lave "deals".

For nylig købte hun et sommerhus i El Salvador, og i dag var hun i færd med at købe en ny fabrik i San Pedro Sula, Honduras. Så mens vi sidder og bøjer de danske verber, ringer hendes mobiltelefon. Det er en bankforbindelse, eller en veninde, eller en advokat eller en grafiker ….

Quiz på El Elstablo

Mandag den 18. juni 2007, Lise

En ny expat-aktivitet. En gang om måneden inviterer den britiske ambassade de andre ambassadefolk til quiz-aften på vores stamværtshus.

Quizmaster er Mark Day, ansat på den britiske ambassade, og han griber det meget professionelt an. Det er hans hobby, og han har tydeligvis stor erfaring. Han har opstillet computer, storskærm og højtaler, og i pauserne viser han klip fra engelsk komik-serier. Alle englænderne griner højlydt af disse klip, mens vi andre knap forstår dem.

Han gør sig umage for, at spørgsmålene er almene eller internationale. Men tit er det svært at svare, når man ikke har engelsk som modersmål. Et spørgsmål var fx, hvad er navnet på en trekant, hvis sider har forskellige længder. Jeg var på et skandinavisk hold, og vi kendte sågar Pytagoras' formel for retvinklede trekanter, men vi vidste ikke, at svaret var: scalene!

Andre spørgsmål er lige guf for ambassadefolk, fx skulle man kende valutaer fra en række lande, kende 25 nationalflag, eller genkende flyselskaber fra et billede af deres halefinne.

Første gang tabte mit hold, og Mark havde annonceret, at trøstepræmien var "A vegetarian meal for four anywhere in Guatemala" – så jeg glædede mig til, hvad det mon kunne være. Det viste sig at være fire dåser med baked beans! Meget britisk.


Denne gang sørgede vi for at få "native speakers" på holdet. Lucy, mf, er englænder, Regula, th, er schweizer, og desuden deltog Hai, som er amerikaner. Så nu blev vi kun nummer næstsidst.


Hvor mange flyselskaber kender du?

Når jorden ryster

Torsdag den 14. juni 2007, Lise

I går kom der en kraftig jordrystelse: 5,4 på Richterskalaen. Det hedder jordrystelse – ikke jordskælv - når det ikke er kraftigere.

Rystelsen varede i 49 sekunder, og det føltes som ret lang tid. Jeg var hjemme og kunne simpelt hen føle, at hele bygningen svajede. Det er en meget mærkelig fornemmelse – først tror man, det er én selv, der er svimmel, fordi alting svajer. Men denne gang fandt jeg hurtigt ud af, at det måtte være et jordskælv. Som vi har lært, stillede jeg mig under en dørkarm, langt fra vinduerne. Jeg kunne se gardinet bevæge sig, og den glaskugle, vi har hængende ved altandøren, svingede lang tid bagefter.

Søren var i Honduras i går, så han oplevede det ikke.

Forskrækkelse
Først blev jordskælvet – fejlagtigt – rapporteret verden rundt som værende på 6,8 grader, hvilket er meget kraftigt. Det betød fx, at den schweiziske ambassade her blev ringet op fra Schweiz straks efter, for at høre om de havde brug for hjælp.

Epicentret lå syd for hovedstaden på Stillehavskysten, og jordrystelsen har heldigvis ikke forårsaget skader, hverken på mennesker eller bygninger.

Men det skaber forskrækkelse. "Folk tør ikke gå ud", sagde restauratøren Alex, da jeg mødte ham i dag. "I går var der fuldstændig dødt i restauranten, på grund af jordskælvet".

Det er bedre med mange mindre rystelser, i stedet for én stor; og der har faktisk været seks mindre rystelser på 4-5 grader det sidste år, en for bare få dage siden. Jeg har kun mærket den i december sidste år.

Nogle vælger at reagere med humor. Vi fik en sjov mail om forholdsregler ved jordskælv. En af dem gik ud på altid at have en pose med hundemad på dig, så hundene kan lugte dig, når de skal grave dig ud af ruinerne.

Sikkerhedsforanstaltninger
I dag fik vi runddelt en skrivelse her i vores ejendom med råd om, hvordan man skal forholde sig under jordskælv. Men der stod desværre ikke noget om, hvor vi skulle gå hen i vores egen bygning.

Sørens kontor har netop sendt en anmodning til ambassaden i Nicaragua om tilladelse til at anskaffe forskellige sikkerhedsforanstaltninger, som fx satellittelefon og nødhjælps- og førstehjælpsudstyr.

Frivillig på Tekstilmuseet

Onsdag den 6. juni 2007, Lise

Min første opgave som frivillig på tekstilmuseet i Guatemala City var at smøre glasur på nogle muffins sammen med de to andre kvinder. Der skulle nemlig komme en gruppe skolebørn, og Fabiana, lederen af museets uddannelsesaktiviteter, havde bagt kagerne i går aftes, og nu manglede bare glasuren.

5. klasse fra højlandet
Og pludselig myldrede det ind med 19 femteklasseelever og deres to lærere. De kom fra landsbyen Santa Avelina, San Juan Cotzal, langt oppe i højlandet i provinsen Quiché, og alle pigerne havde traditionelt tøj på.

Børnene blev sluppet løs i det interaktive værksted på museet, hvor der var opsat små, enkle væve, der på forskellig vis demonstrerede væveteknikker.


Flere af pigerne gik meget kyndigt til værket, og denne pige bekræftede da også, at hun allerede kunne væve.

Den helt store succes var at klæde sig ud i de forskellige dragter fra andre provinser i Guatemala.

Derefter blev børnene sat ved borde, og her skulle de "væve" med papir, så de kunne forstå forholdet mellem trend og islæt. Stor koncentration og forbløffende stille. En dansk femteklasse ville nok ikke have opført sig helt så roligt.


Fabiana kan tydeligt mærke forskel på, om børnene kommer fra et område, hvor man stadig væver de traditionelle dragter, eller om kulturen er forsvundet.

Til sidst fik de alle frokost – og her kunne vi frivillige igen gøre gavn med at servere og fordele maden.

Museum som kulturbærer
Traditionen med at væve er ganske vist en levende kultur i store dele af Guatemala, men den er i risiko for at dø ud, efterhånden som det agrare samfund ændrer sig.

Tekstilmuseet Ixchel har derfor igangsat et "revitaliseringsprojekt" (Revitalización de la tradición de textil), som går ud på, at undervise børn i 5. klasse i vævning og i landets rige tekstilkultur. Det er et tilbud fra museet, som skolerne kan tage imod, og foreløbig har otte skoler gennemført. Det kræver, at både lærere og forældre går ind for det. Forældrene skal betale et symbolsk deltagergebyr, og lærerne skal dels deltage i et kort kursus, dels afsætte tid i undervisningen til at gennemføre det planlagte temaforløb, som løber over 8-10 måneder. Et led i forløbet er et besøg på museet i Guatemala City – og det var det, vi var med til.


Normalt er vævning kun for piger og kvinder, men denne dreng var meget stolt af sit arbejde.

Tre dages ekskursion
"Det er nok første gang, de fleste af disse børn er her i hovedstaden", mente Fabiana. Og derfor var der også indlagt andre aktiviteter. Børnene, deres lærere og et par forældre kom hertil i bus i går – ca 10 timer undervejs – og foruden tekstilmuseet, har de været i byens zoologiske have og et børnemuseum. Og inden de kører i morgen, skal de besøge endnu en seværdighed.

"Hvilket dyr kunne du bedst lide", spurgte Gloria, en af de andre frivillige, en dreng. "Giraffen", svarede han prompte.

Frivillig på privat museum
Ixchel-museet er privat og får ikke en rød øre fra staten. En del af finansieringen kommer fra en organisation i USA, "Friends of the Ixchel Museum". Desuden får de indtægter ved at sælge tekstiler og bøger fra en butik i museet.

Og så har de også en ordning med frivillige, som kommer og hjælper til en halv dag om ugen. Foreløbig har jeg kun været der tre gange. De andre frivillige er også kvinder – og udlændinge, ligesom flere af grundlæggerne af museet har udenlandske rødder, især fra USA. Faktisk startede museet i et privat hus, hvor man samlede guatemaltesiske dragter og tekstiler, indsamlet af forskellige (udenlandske) privatpersoner.

Tidligere historier under Siden sidst

© www.lisefogh.dk | Opdateret: 13-03-2019 | Forside | Kontakt | Til top